COMECE перед виборами до Європарламенту: немає партії, яка би підтримувала всі християнські цінності

Єпископати Євросоюзу закликають відповідально брати участь у виборах до Європарламенту.

Єпископи просять обирати депутатів, які чітко підтримують європейський проєкт і християнські цінності. Серед критеріїв оцінки — зокрема, підтримка гідності кожної людини, сім’ї та святості життя, повідомляє Vatican News.

В оприлюдненому вчора, 13 березня 2024 р., зверненні Комісія єпископатів Європейського Союзу (COMECE) визнає, що Євросоюз — не ідеальний, багато його політичних і правових пропозицій виявляються несумісними з християнськими цінностями та очікуваннями численних громадян.«Проте ми віримо, що ми покликані співтворити і покращувати, використовуючи інструменти, які дає нам демократія», — пишуть єпископи.

Як визнає єпископ Чеслав Козон із Копенгагена, віцепрезидент COMECE, ієрархи усвідомлюють, що майбутні вибори є серйозним викликом для віруючих.

«Ми не знаходимо всіх християнських цінностей [у платформі] якоїсь однієї партії», — сказав єпископ Козон. — Справді, треба придивитися до програм окремих груп. Однак, підходячи до справи принципово, як ми говоримо у зверненні, важливо голосувати за ті партії й тих політиків, які підтримують європейський проєкт — а водночас цінності Католицької Церкви. Швидше за все, це буде важко, бо вже немає партії, яка би принципово представляла християнські цінності. В усіх партіях можна зустріти [заявлені] християнські цінності; але водночас у деяких питаннях вони можуть бути радикально протилежними цим цінностям. Наприклад, є партії, які обстоюють цінності традиційної сім’ї, але при цьому дистанціюються від питання міграції. Тому це справді складне завдання, хоча важливо, щоб ми скористувалися своїми виборчими правами».

У своєму передвиборчому зверненні COMECE закликає цінувати проєкт євроінтеграції. Він зродився з попелу жахливих воєн, які спустошили наш континент у минулому столітті, завдаючи великого болю, смерті й руйнувань. Цей проєкт був створений, щоб гарантувати мир, свободу та процвітання.Досягнути цього вдалося завдяки мужності й далекоглядності людей, які змогли подолати історичну ворожнечу та створити нову якість відносин, яка зробила неможливим ведення війни у Європі в майбутньому.

Джерело: credo.pro