У Нікарагуа тривають репресії: закрито ще 10 організацій

Десять організацій Нікарагуа, таких як університети, релігійні групи та неурядові організації, були розпущені урядом у вівторок. Цей останній крок є частиною довготривалих репресій проти незалежних організацій у країні.

Як повідомляє Vatican News, Міністерство внутрішніх справ, яке контролюється урядом президента Даніеля Ортеги, виправдало цю дію, посилаючись на «фінансові порушення» в документах організацій.

Серед цільових груп, на які спрямовано удар, є католицький фонд, що викликає додаткові занепокоєння у контексті тривалої напруженості між диктаторським урядом і Церквою та ширших суспільних обмежень. З 2018 року уряд Нікарагуа закрив понад 3500 організацій, включно з політичними партіями та неурядовими організаціями.

Останні заходи особливо вплинули на Католицьку Церкву, яка вже відчуває на собі наслідки попередніх репресій. Повідомляється, що з 2018 року майже 40% священиків дієцезії Матагальпа або померли, або втекли з країни. Це залишило багато громад без душпастирів і значно ускладнило здатність Церкви служити своїм членам.

Нікарагуанський священик у вигнанні Карлос Адольфо Зеледон Монтенегро описав ситуацію як «руйнівну», підкресливши труднощі, з якими стикаються громади через брак духовенства. Він додав, що здатність Церкви надавати базові послуги значно ослабла.

Звіти свідчать про те, що з 2018 року загальна втрата священників у країні становила 110 осіб, що становить приблизно 20% духовенства, зареєстрованого у 2020 році.

Останній крок уряду Нікарагуа викликає ще більше занепокоєння щодо стану громадянського суспільства та релігійної свободи в країні, контрольованій подружжям диктаторів Ортеґа-Мурільйо.

Нагадаємо, що у січні режим випустив на свободу та відправив у Ватикан двох ув’язнених католицьких єпископів, 15 священників і двох семінаристів, серед яких був єпископ Матагальпи Роландо Альварес, що був засуджений до 26 років позбавлення волі, та єпископ Сіуни Ісідоро Мора, заарештований за прилюдну молитву за свого співбрата. Це сталося після того, як уряд США пригрозив уряду Нікарагуа санкціями за репресії католицького духовенства.

Джерело: credo.pro